Inhoud en toepassingen
- Bordboeken
Een bordboek is een digitale versie van het leerboek of het werkboek. Het kan geprojecteerd worden via pc en beamer of via een digitaal schoolbord. Met het bordboek kan je voor de klas door een boek bladeren, inzoomen, markeren, audio- of beeldmateriaal tonen, enzovoort. Kortom, een bordboek speelt een belangrijke, ondersteunende rol en helpt lessen actiever te maken!
- Online tools
Leerkrachten moeten steeds blijven investeren in goede toepassingen met didactisch, correcte inhouden. Tijdens de workshops die ik op Karel de Grote hogeschool volgde, noteerde ik volgende tools en online toepassingen die een leerkracht in zijn of haar les kan gebruiken:
- Woordkasteel
- Sommenplaneet
- Comiclife
- Morfo
- Fotoflexer
- Bingel
- Vragentrein
- Ambrasoft
- Puppet Pols
- Educaplay
De twee eerste tools worden kort toegelicht:
Woordkasteel
Woordkasteel is een gratis taalprogramma voor de computer, zowel thuis als op school te gebruiken. Het is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Het programma bevat mogelijkheden om met taal en spelling te oefenen in verschillende spelvormen. Woordkasteel is eveneens vernieuwend omdat het blijft uitbreiden in hun spelgamma.
Er worden eveneens negen diagnostische toetsen meegeleverd. Dit biedt de mogelijkheid om een kind met een specifiek spellingprobleem te laten oefenen. Voor het nakijken van de toetsen wordt gebruik gemaakt van een woordanalyse-algoritme.
Sommenplaneet
Sommenplaneet is een gratis rekenprogramma voor kinderen vanaf zes jaar, zowel thuis als op school te gebruiken. Op een speelse manier kan de rekenvaardigheid van deze leerlingen verbeterd worden. De leerkracht kan de namen van leerlingen invoeren zodat hun score behouden blijft. Ze proberen hun score telkens weer te verbeteren. De leerkracht kan eveneens de resultaten van een spel per leerling gedetailleerd bekijken.
In de toekomst komen er diagnostische toetsen die het rekenniveau van de kinderen vaststellen en aan de hand daarvan een werklijst genereren zoals dat bij Woordkasteel nu reeds het geval is.
- Klascement
Leerkrachten kunnen zich registreren op Klascement.net. Op deze site vinden ze allerlei lesvoorbereidingen en werkbladen die andere leerkrachten delen.
- Clouddiensten
Door middel van clouddiensten (iCloud, Dropbox, Google Drive, …) kunnen leerkrachten en leerlingen alles met elkaar delen. Zo kunnen ze de taken die ze moeten maken, insturen via de cloud. Leerkrachten kunnen eveneens werkbladen met elkaar delen. Dankzij clouddiensten is heel de school met elkaar verbonden.