Eindterm 5

 
Eindterm 5: De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven. 
 
 
  • Activiteit
Maak je eigen strip
 
De leerlingen maken in groepjes van vier een eigen strip. Elk groepje krijgt een digitaal fototoestel. Hiermee maken ze foto’s om hun verhaal te personaliseren. Als de leerlingen klaar zijn met foto’s te nemen, gaan ze aan een computer zitten. Ze surfen naar onderstaande site. Pixton is een eenvoudige site om een digitale strip maken. De leerlingen voegen hun foto’s toe en gebruiken tekstballonen om een verhaal in elkaar te steken.
 
 
  • Materiaal
 
Computer met internetverbinding
Digitaal fototoestel
 
 
  • Verantwoording
 
Waarom helpt deze activiteit bij het bereiken van de doelstellingen van het vak? 
 
In het vak Nederlands leren kinderen over strips: wat is de structuur van een strip, waarin zet je de conversaties, en dergelijke. Met deze activiteit leren kinderen over strips door er zelf één te maken. Daarnaast werken ze aan hun schrijfvaardigheid op een leuke en actieve manier.  
 
 
Waarom past deze activiteit bij de leerlingen van het derde leerjaar?
 
Leerlingen van het derde leerjaar lezen graag strips! Nu krijgen ze de kans om samen met hun klasgenoten een gepersonaliseerd stripverhaal te maken. Het onderwerp sluit dus aan bij hun leefwereld.
 
 
Waarom past deze activiteit bij de gekozen ICT-eindterm?
 
De activiteit is heel vrij. Binnen het opgelegde thema mogen de leerlingen zelf een verhaal maken. Ze kiezen zelf waar ze foto’s van nemen. Ze krijgen de kans om hun fantasie de vrije loop te laten gaan. Die fantasie drukken ze uit in een digitale strip.
 
 
Waarom verhoogt deze activiteit de kwaliteit van het onderwijs?
 
Deze activiteit zet leerlingen aan om creatief om te gaan met een opgelegd thema. Ze leren hun ideeën omzetten in een visueel beeld. Ze ontdekken eveneens hoe ze doelgerichte foto’s nemen met het fototoestel. Daarnaast zijn kinderen die niet graag tekenen ook gemotiveerd om de opdracht te maken. Ze moeten geen tekeningen maken, maar mogen foto’s nemen!
 
 
Hoe zou je dit praktisch aanpakken in de klas?
 
De leerlingen worden verdeeld in groepjes van vier. Eerst krijgen ze voorbereidingstijd om een verhaal binnen het opgelegd thema in elkaar te steken. Als ze hiermee klaar zijn, krijgen ze een fototoestel waarmee ze foto’s op de speelplaats gaan nemen. Daarna zet elk groepje zich aan een computer waar ze aan de slag gaan met hun digitale strip.